Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη 2010

Για 9η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας "Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη".

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: "Labels / Ταμπέλες".
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ή δύο έργα τους τα οποία πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 21/5/2010.
Όσον αφορά στα έπαθλα του διαγωνισμου, το 1ο βραβείο είναι 1000€, το 2ο 600€ και το 3ο 500€, καθώς επίσης οι 10 καλύτερες συμμετοχές θα τυπωθούν σε πανό διαστάσεων 200 x 60cm και θα παρουσιαστούν στην παραλία της Ιθάκης για ολόκληρο το καλοκαίρι, οι δημιουργοί τους θα φιλοξενηθούν στο νησί το σαββατοκύριακο των εγκαινίων της έκθεσης, ενώ τα 100 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην Ιθάκη και την Αθήνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η κεντρική ιδέα του φετινού θέματος είναι η ακόλουθη:
Η ταμπέλα είναι κάθε είδους ετικέτα που έχουμε προσθέσει/κολλήσει σε κάτι, για να περιγράψουμε αυτό ή το περιεχόμενό του. Είναι ανθρώπινο ένστικτο να ομαδοποιούμε τα αντικείμενα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους και να δίνουμε ένα όνομα στο σύνολο αυτό. Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο με ετικέτες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν την προτίμησή μας. Υπάρχουν οι ταμπέλες που συνδέονται με καταναλωτικά προϊόντα και τη μόδα, οι ταμπέλες που βάζουμε εμείς οικειοθελώς στον εαυτό μας και μας δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουμε σε κάποια ομάδα, αλλά υπάρχουν και ταμπέλες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κατηγοριοποιήσουν τους άλλους και πηγάζουν από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων κτλ. Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι ταμπέλες στη δική σας ζωή; Mε ποιον τρόπο θα μπορούσε μια ετικέτα να περιγράψει καλύτερα τον κόσμο που ζείτε; Πώς μπορεί μια ετικέτα να αποδώσει το απέραντο σύνολο των εμπειριών, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του συνοψίζουν κάθε ανθρώπινο ον;

«Labels / Ταμπέλες» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη και όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις αμέτρητες πλευρές από τις οποίες μπορούν οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα αυτό.
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες και συ...