Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Εξόρμηση στα Χανιά

Αυτό το άρθρο δε φιλοδοξεί να αποτελέσει ταξιδιωτικό οδηγό. Είναι απλά ένα mini αφιέρωμα για την εκδρομή που κάναμε 2 φίλοι μου και εγώ.

Προορισμός ταξιδιού: Χανιά
Χρόνική τοποθέτηση: τέλη Φλεβάρη 2010
Διάρκεια ταξιδιού: μία (1) εβδομάδα
Σκοπός ταξιδιού: διασκέδαση + εύρεση αγνοούμενου μεταπτυχιακού φοιτητή & μελλοντικού διακεκριμένου επιστήμονα :p

Τα Χανιά είναι κατά γενική ομολογία μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, πράγμα που από μόνο του αρκεί για να την επισκεφτεί κανείς. Πόσο μάλλον όταν, κατα το τελευταίο εξάμηνο, κατοικοεδρεύει εκεί φίλος "γκαρδιακός".



Με τούτα και με κείνα συγκροτήθηκε "γιαννιώτικη τριμελής επιτροπή" και το ταξίδι ξεκίνησε με αφαιτηρία το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Και επειδή κανένα ταξίδι δεν πρέπει να ξεκινάει με γκρίνια, το "χάιδεμα" στην καφετέρια του αερδρομίου πέρασε ασχολίαστο (αφού ό,τι δεν αποφεύγεις, το απολαμβάνεις).

 Διάρκεια πτήσης: 1h 15'
... και welcome to Chania!
Τα Χανιά
Τα Χανιά είναι μια μεγάλη αλλά και γραφική πόλη, πρωτεύτουσα του νομού Χανίων. Είναι χτισμένα στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας, ενώ για την προέλευση του ονόματος "Χανιά" υπάρχουν διάφορες εκδοχές όπως η παραφθορά του ονόματος Χθονία, που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης ή από το αραβικό Χάνι.

Αξίζει να περιηγηθείς
Μια εξόρμηση στα Χανιά, που έχει ως πρωτεύοντα στόχο τη διασκέδαση και δευτρεύοντα το sight-seeing, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιηγήσεις.

Αρχικά μια βόλτα στο παλιό Ενετικό λιμάνι είναι απαραίτητη. Περπατώντας κανείς στο παλιό λιμάνι μπορεί να πάρει μια γεύση από το παρελθόν, καθώς ενετικές, αραβικές και τούρικες επιρροές δένουν αρμονικά μεταξύ τους και παραμένουν απαράλλακτες στο περασμα του χρόνου. Το ναυτικό μουσείο, παράκτια κτίρια, το χαμάμ, τα νεώρια και ο αραβικός φάρος (σήμα κατατεθέν της πόλης) αποζημιώνουν κάθε λεπτό της βόλτας.


H βόλτα μπορεί να συνεχιστεί πιο ανατολικά, στην παραλία Κουμ Καπί, περνώντας από την "Πύλη της Άμμου"

Περπατώντας μέσα στα στενά γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, πραγματικά, ο καθένας ξεχνιέται και τευτόχρονα εντυπωσιάζεται από τα ψηλά παλιά κτίρια (σπίτια, αναπαλαιωμένοι ξενώνες) τα οποία μοιάζουν σαν να έχουν φυτρώσει πάνω στα ενετικά τείχη!


Προσωπικά, αυτές τις μέρες που βρισκόμουν στα Χανιά, δε χόρταινα να περπατώ στο "ιστορικό" κέντρο της πόλης και για το λόγο αυτό επιμένω και γράφω για περιηγήσεις στα σοκάκια και τους πεζόδρομους.
Θεωρώ ότι τα Χανιά περπατώνται άνετα και ότι αυτά που βλέπει κανείς ως πεζός δύσκολα τα φαντάζεται.

Μια άλλη τοποθεσία την οποία αξίζει κανείς να την επισκεφτεί είναι η περιοχή της Χαλέπας, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Βενιζέλων. ΟΚ τα μηνμεία δε λένε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά η θέα απο εκεί είναι απίστευτη: πανοραμική άποψη των Χανίων.


Φυσικά πέρα από την όμορφη θέα, μπορεί κανείς να απολαύσει στις παρακείμενες καφετέριες και ένα χορταστικό "ζουμερό" (κέικ σοκολάτας με παγωτό) που θα του μείνει αξέχαστο!


Η διασκέδαση
... και συγκεκριμένα, η νυχτερινή
Εδώ σας θέλω τώρα μπρε κοπέλια!
Χανιά - θάλασσα - μεγάλη πόλη - πανεπιστημιούπολη - φοιτητές - τουριστικός προορισμός - μαγαζιά: αυτά έχει ο καθένας στο μυαλό του και όπως είναι φυσικό αναμένει μια δυνατή νυχτερινή ζωή, κεφάτη και για όλα τα γούστα.
Αμ δε!
Δανειζόμενος την έκφραση της αγαπητής Ναυσικάς, τα Χανιά θύμιζαν "πόλη φάντασμα".
Ερημιά στους δρόμους, ερημιά στις πλατείες, ερημιά σε όσα μαγαζιά ήταν ανοικτά. Ερημιά μέχρι την Παρασκευή το βράδυ που ξαφνικά όλοι ήταν έξω!
Εκεί που δεν έμπαινες στο μαγαζί διότι βάραγε μύγες... μετά δεν έμπαινες στο μαγαζί επειδή ήταν μέσα όλοι σαν σαρδέλες. Εκπληκτική αντίθεση, σοκ!

Από τη Δευτέρα το βράδυ που εμείς οι επισκέπται κυκλοφορούσαμε έξω, είχαμε διαπιστώσει ότι στα Χανιά υπάρχουν πολλά και ωραία μαγαζιά για να βγει κάποιος για φαγητό, για το ποτό του ή για πιο έντονη διασκέδαση: ταβέρνες, ρακάδικα, ροκάδικα, μπαράκια, lounge-άδικα, clubίδια για κάθε γούστο.
Μόνο που ήταν σχεδόν όλα άδεια... χεχε. (Εξαιρούνται μαγαζάκια εμβαδού 10 τ.μ.) Ghost town! Και εύλογα αναρωτίομασταν γιατί να συμβαίνει αυτό... άντε οι ντόπιοι δε βγαίνουν λόγω δουλειών, αλλά τόσοι φοιτητές... δεν κρατούν την πόλη ζωντανή;
Έχοντας και τις διαβεβαιώσεις των οικοδεσποτων μας ότι όντως έτσι ήταν η σκληρή πραγματικότητα, συμβιβαστήκαμε. Αργήσαμε όμως να προσαρμοστούμε με την άλλη πραγματικότητα, εκείνη που εμφανίζεται Παρασκευή και Σάββατο και χρειαστήκαμε αρκετό ποδαρόδρομο και χρόνο μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε ένα μέρος να βολευτούμε...
Ωστόσω στο σημείο αυτό μας έμελλε να κάνουμε μια νέα διαπίστωση που ακούει στο όνομα ακρίβεια ή αισχροκέρδεια! Ρούμι 9€, τζιν 9€, ουίσκι 9€, ποτήρι κρασί 7€, μπύρα 6€... YES SIR! Όπα ρε παιδιά, τι μου προσφέρετε εκτός από μπόμπα και το χρεώνετε τόσο; Και το καλοκαίρι που είναι high-season πόσο το χτυπάτε;

Και έτσι έγινε η αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι και να βγει ένα πρόχειρο και άκρως υποκειμενικό συμπέρασμα για την κατάσταση της νυχτερινής ζωής των Χανίων. Με τέτοιες τιμές ποιόν "παίρνει" να βγαίνει κάθε μέρα; Μόνο Σάββατα, άντε και καμιά Παρασκευή... εκτός και αν των αγαπητών Χανιωτών τους τρέχουν τα ευρά από τα μπατζάκια.
1 λοιπόν το κρατούμενο που εξηγεί την ψόφια νυχτερινή διασκέδαση.
 Συνεχίζω και απορώ πως ακόμα δεν έχει πατήσει κανείς το κουμπάκι για να αφήσει σχόλιο του στυλ: "Καλά ρε τενεκέ ξεγάνωτε... Φλεβάρη μήνα βρήκες και συ να πας Χανιά; Σύρε καλοκαίρι να δεις..."
Και θα έχει δίκιο. Σίγουρα η εποχή παίζει σημαντικό ρόλο αφού το χειμώνα ειναι περιορισμένοι οι επισκέπτες, πολλά αξιόλογα καταστήματα δε λειτουργούν καθότι είναι καλοκαιρινά. Στην τελική, τα Χανιά είναι γνωστά για καλοκαιρινές διακοπές και όχι για χειμερινές αποδράσεις!
Όμως οι φοιτητές; Αυτοί είναι που κρατούν κάθε πόλη ζωντανή και κεφάτη! Σε αυτόν τον προβληματισμό, θεωρώ πως υπάρχουν οι εξής απάντησεις: πολλά μαγαζιά με αποτέλεσμα να μοιράζεται ο κόσμος αντί να συγκεντρώνεται και μεγάλη ποσοτική διαφορά αντρών - γυναικών (Το παράπονο κάθε φοιτητή στα Χανιά είναι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες)
Αυτά λοιπόν, κατά τη γνώμη μου έχουν συντελέσει στο να διαμορφωθεί έτσι η ζωή στα Χανιά. Φυσικά η κατάσταση αυτή ανατρέπεται με το που πλησιάζει το καλοκαιράκι και πληθώρα τουριστών αρχίσει να εισρέει.

Με όλες τις προαναφερθείσες βόλτες, με τους παραπάνω προβληματισμούς, με πολύ φαγητό, με μια επιδρομή στο Θέρισο και με μιά σαββατιάτικη νυχτερινή εξόρμηση στο Ρέθυμνο (!) ολοκληρώθηκε αυτό το οδοιπορικό στα όμορφα Χανιά.
Ήταν η δεύτερή μου επισκεψη στα Χανιά και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν ακόμη περισσότερο. Η επόμενη εξόρμηση θα είναι καλοκαιρινή για να δούμε και την άλλη όψη αυτής της πόλης.

Θα ήθελα να στείλω τους χαιρετισμούς μου στο φίλο Γιώργο, μεταπτυχιακό φοιτητή & μελλοντικό διακεκριμένο επιστήμονα ;-), στο Θοδωρή και στο Βαγγέλη που μαζί συνθέσαμε τη "γιαννιώτικη τριμελή επιτροπή", στην Ευτυχία, στη Ναυσικά, στη Μυρτώ, στην Πόπη που ανειλημμένες της υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να τη δούμε αρκετή ώρα, στην Κατερίνα, στο Στράτο, στο Μαράκι, στον Χρήστο και στο Δημήτρη.

6 σχόλια:

  1. Wraia ola afta, alla den eidate to ena pragma pou vlepame emeis! th VROXH file! :P Poooly vroxh!! A! kai to black out!! A! kai to kataplhktiko spiti tis Nafsikas oso eimastan arrwstoi! (eprepe na to valeis sta aksiotheata! :P) Alitheia to podi tis Katerinas htan kala?
    Eides posa xasate?!? :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Katapliktika ta xania! alla mas klepsane tous filous mas.... I oli volta mou 8imizei kati omws....xmmm...alla nai dn eidate ola ta proanaferomena tou kalpman :P
    Ta xeretismata mas se ola ta paidia ekei katw sta tropika klimata!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Vroxi den eidame. To spiti tis Nafsikas to eidame! Epishs geytikame kai ta yperoxa cookies pou eftiaxe!
    To podi ths Katerinas einai mia xara (den xhera oti eixe pa8ei kati)

    Arrwstoi tote eseis, arrwstos ayti ti fora o Giannakis. Tin epomeni fora, elpizw na einai oloi ygeiestatoi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε εχω και γω φωτο απο απο αυτο το σημειο στα χανια!!!!!ζηλευω ρε γαμωτο!!!παντως η ακριβια χτυπησε και στα χανια ε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to praxis den exei tetoies times. tetoies times exei?!?!!?
    ama kathosastan akomi mia bdomada, tha sokarizosastan pisteuw. kosmos ston dromo na kanei bolta, kosmo sta magazia na diaskedazei. kalokairinos kairos. tropiko klima. alli poli teleiws...
    den mporw na katalabw ti ginetai edw pera...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες και συ...