Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα

Βραδάκι, είσαι με τα φιλαράκια σου και όλοι μαζί αράζετε, τσιμπολογάτε μεζεκλίκια και πίνετε μπύρες, συζητάτε και αναπολείτε τα "παλιά χρόνια", εν μέσω ανεκδότων και καλαμπουριού.
Αυτό το scan-άρισμα στο παρλθόν δε θα μπορούσε να παραβλέψει παλιά αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα που μας καθήλωναν μικρούς.
Και μια τέτοια cult εκπομπή ήταν τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα.
(Ναι οι πολλές μπύρες πειράζουν)


Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα... σαν να λέμε τα χρόνια της αθωότητας.

Έτσι ήταν και αυτό είναι κοινή διαπίστωση.
Περιμέναμε πώς και πώς κάθε εβδομάδα (δε θυμάμαι ημέρα) να ξεκινήσει η εκπομπή και προσμέναμε με αγωνία κάθε φορά την πόλη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα να κερδίσει (αλλά συνήθως πέρναμε τον πούλο).
Ήταν μια εκπομπή που συνδύαζε τη διασκέδαση με τη γνώση, αφού πέρα από τα απολαυστικά αγωνίσματα οι παρουσιάσεις των πόλεων ήταν αξιόλογες. Από πού νομίζετε δηλαδή ότι μάθαμε το Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας;

Ανέφερα ότι τα αγωνίσματα ήταν απολαυστικά. Όχι απλά απολαυστικά, αλλά θα έλεγα εφυή και πρωτότυπα σε σύλληψη... αν και μερικές φορές ήταν σαδιστικά δύσκολα.

Έκανα μια mini αναζήτηση στο internet για τα ΠΧΣ και ανακάλυψα πράγματα που με εξέπληξαν. Το γνωρίζατε ότι τα ΠΧΣ ξεκίνησαν το 1965; Μάλιστα ήταν ιδέα του Σαρλ ντε Γκωλ και είχε ως στόχο τη συμφιλίωση των νέων της μεταπολεμικής Ευρώπης, μέσα από ευρηματικά παιχνίδια στα οποία διαγωνίζονταν δήμοι και κοινότητες από διαφορετικές χώρες. Κάθε εκπομπή διεξαγόταν σε διαφορετική χώρα και η θεματολογία των παιχνιδιών αντλούνταν συνήθως από την ιστορία και τον πολιτισμό του οικοδεσπότη. Η τελευταία εκπομπή κάθε χρονιάς αποτελούσε τον "Τελικό", στον οποίο διαγωνίζονταν οι ομάδες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε χώρα.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά το 1993 με την Αργυρούπολη, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, το Μαρούσι, τη Βέροια, το Χαλάνδρι, τον Πόρος, την Καισαριανή, την Πάτρα και τους Άγιους Ανάργυρους. Πάντα πάτωνε, βέβαια, με λαμπρές εξαιρέσεις την Πάτρα, τη Ρόδο, τον Πόρο και την Κομοτηνή, χωρίς όμως να καταφέρει καμιά να κερδίσει τελικό. Πάντως η συμμετοχή και η εμπειρία είχε σημασία.
Το 2000 τα ΠΧΣ σταμάτησαν.

Cult στοιχεία της cult εκπομπής

Πρώτος και καλύτερος ο Dennis... ο αρχικριτής με τη χαρακτηριστική φράση εκκίνησης "attentiόn".
Δάφνη Μπόκοτα... τα λόγια περιττά... από τους πιο cult χαρακτήρες της ΕΤ.
Η συμπαθέστατη Μάλτα... που απ' ότι φαίνεται μόνο στα ΠΧΣ είχε σοβαρή ομάδα και σε κανένα συμβατικό άθλημα.
Το Τζοκερ... που διπλασίαζε τους πόντους.
Το Φιλ Ρούζ... παιχνίδι που ανάλογα με την απόδοση έπαιρνες bonus στην κατάταξη.
Η στιγμή... την αναγγελίας των τριών νικιτριών πόλεων.

Πάρτε και μερικά βιντεάκια, έτσι για να κυλίσει ένα δάκρυ στο μάγουλο.

Κατά τη γνώμη μου είναι η μόνη παραγωγή της EBU που πραγματικά άξιζε, αλλά δυστυχώς οι κρατικές τηλεοράσεις κάθονται και αναλώνονται σε Eurovision, Eurovision Junior κλπ.
Ελπίζω κάποτε να επανέλθουν, όπως κυκλοφορεί βάσει ανεπιβεβαίωτων φημών. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί επιθυμουν την αναβίωσή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ΠΧΣ:
http://www.freewebs.com/jsfnet

1 σχόλιο:

  1. Η καλύτερη εκπομπή της EBU μακράν! Ελπίζω να κόψουν λεφτά από αυτούς τους "διαγωνισμούς" και να τα δώσουν στα ΠΧΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες και συ...