Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ανθρωπιστική Βοήθεια VS Ισραηλινός Στρατός

Η ανθρωπιστική δράση για το σπάσιμο του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του σχεδίου. Ο στόλος των πλοίων που μετέφεραν ακτιβιστές, ανθρωπιστική βοήθεια και υλικά για ανοικοδόμηση της περιοχής, αργά το χθεσινό βράδυ άφησε τα κυπριακά χωρικά ύδατα και έβαλε πλώρη για τη Γάζα.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, εξ αρχής προειδοποιούσε ότι θα υπερασπιστεί τον αποκλεισμό με κάθε μέσο.

Το 'πε και το 'κανε.

Ξημερώματα Δευτέρας (31/5) και ενώ η διεθνής ανθρωπιστική νηοπομπή έπλεε σε διεθνή ύδατα πλησιάζοντας τη Γάζα, το ισραηλινό ναυτικό με επίλεκτες δυνάμεις ξεκίνησε την επιχείρησή του. Αρχικά διατάσσοντας τη νηοπομπή να παραδόσει τα πλοία ή να αλλάξει ρότα. Κάτι που όπως ήταν λογικό τα αποφασισμένα μέλη της αποστολής δε δέχτηκαν και συνέχισαν την πορεία προς την υλοποίηση του στοχου. Μετέπειτα, το ισραηλινό ναυτικό ανέλαβε ένοπλη δράση -σε διεθνή ύδατα- με κομμάντο και όλα τα φαντασμαγορικά παρελκόμενα. Κατέλαβε το τουρκικό Mavi Μarmara, μετά απο συμπλοκή με τους ακτιβιστές, ενώ παρόμοιες επιθέσεις δέχτηκε και η υπόλοιπη νηοπομπή.


Γίνεται λόγος για νεκρούς και τραυματίες, δεν έχω καταλάβει ακόμα πόσοι και ποιοί είναι, διότι υπάρχει σύγχυση στα blogs και ειδησεογραφικά sites.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι για το ελληνικό τμήμα της αποστολής.

Εν τω μεταξύ οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ είναι τεταμένες αφού φαίνεται ότι 15 τούρκοι πολίτες είναι νεκροί, ανακλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από το Τελ-Αβίβ και η το τουρκικό κράτος θα ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση αταδίκασε τη χρήση βίας και ματαίωσε την προγραμματισμένη ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση.

Το ρεζουμε.

Το Ισραήλ δείχνει για μια ακόμη φορά το απάνθρωπο του πρόσωπο. Η επίσημη πολιτεία ενός λαού, που ανα τους αιώνες πέρασε τα πάνδεινα, συνεχίζει να εκπλήσσει με τη βαρβαρότητά της και τείνει να λάβει τον επίσημο τίτλο "δολοφόνου".
Με επίσημη ανακοίνωση το Ισραήλ, λίγο πολύ δικαιολογεί την επίθεση σε μια μη κυβερνητική ανθρωπιστική βοήθεια, ρίχνοντας το μπαλάκι στους ατκιβιστές θεωρώντας τους υπαίτιους για το έναυσμα της επιθεσης, αφού υπερασπιζόμενοι το πλοίο τους συνεπλάκησαν με τους κομμάντο. Καμιά ντροπή, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Κινητοποιήσεις στήρηξης στους ακτιβιστές και καταδικής της αιματηρής επίθεσης πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο συμμετέχει στη δράση "Ένα πλοίο για τη Γάζα":
TEE
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

31 Μαΐου 2010

Το ΤΕΕ το οποίο συμμετέχει στο «Ένα καράβι για τη Γάζα» καταδικάζει την ισραηλινή αιματηρή επίθεση

Αυτή τη στιγμή εκφράζουμε τη μεγάλη αγωνία για όσους συμμετέχουν, από την Ελλάδα και 50 άλλες χώρες, στην διεθνή νηοπομπή προς τη Γάζα.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο.
Συμμετέχει στην αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα» επίσημα εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Κύριο αντικείμενο της αποστολής ήταν η ανοικοδόμηση με πενιχρά μέσα των κατεστραμμένων περιοχών στη Γάζα. Το ΤΕΕ δραστηριοποιήθηκε για την επιτυχία αυτής και παρόμοιων αποστολών. Συνεργάζεται στην αποστολή με την οργάνωση «Μηχανικοί της Γης», η οποία έχει ως βασικό στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε κοινωνίες που το έχουν ανάγκη.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο από το 1976 έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με Παλαιστίνιους Μηχανικούς (μεταξύ των υπογραφόντων ήταν ο Κουλουμπής και ο Τρίτσης). Με συνέπεια το Τεχνικό Επιμελητήριο υπηρετεί τις προβλέψεις του Πρωτοκόλλου αυτού το οποίο και πρόσφατα επικαιροποίησε.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό εκ μέρους του τεχνικού κόσμου της χώρας γιατί σε μια ειρηνική αποστολή υπάρχουν θύματα, σε τόσο μεγάλο αριθμό, με μια αδικαιολόγητη επίδειξη επιβολής του νόμου του ισχυρού.
Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν δεν ήταν ανύποπτοι των κινδύνων, είναι οι τολμηροί μίας παγκόσμιας βούλησης για διαχείριση και λύση τού παλαιστινιακού με πρόταγμα τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στην αυτοδιάθεση, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη.
Δεν είναι όμως δυνατόν κυβερνήσεις και λαοί μπροστά σε ένα πόλεμο που είναι διαρκής, καθημερινός, με πολλά θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, να κρατούν τα μάτια τους κλειστά, εκτός αν υπάρχουν νεκροί και σκηνές βίας για να μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο.
Απαίτηση είναι το άμεσο, παρατεταμένο και άνευ όρων άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, των αγαθών και των ανθρώπων προς και από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η σκέψη όλων μας είναι στο πλευρό των τολμηρών ακτιβιστών και η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό είναι δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες και συ...