Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Οι... προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Την ασάφεια περί Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και Επιθεωρητών έρχεται να τιθασεύσει το ΥΠΕΚΑ...
Διαβάζουμε στο πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=395):

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές»


Για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει την πρόθεση να προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθυνόμενη σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Προσωρινή Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Οι Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή θα χορηγούνται αποκλειστικά σε διπλωματούχους μηχανικούς ή πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή επιστημονική εμπειρία σε θέματα μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής κτηρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων και ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται σαφώς τα στοιχεία απασχόλησης (αντικείμενο, φορέας απασχόλησης, χρονικές περίοδοι απασχόλησης, θέση και ειδικότερα καθήκοντα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.buildingcert.gr.

Όταν εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα ακολουθήσει από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ η ανακοίνωση – πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Προσωρινών Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Οι λέξεις κλειδιά

Προσωρινός = ουδέν μονιμότερον του προσωρινού
Δεκαετής (εμπειρία) = ε βέβαια, παντού στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία και πρακτική, η εμπειρία 10 ετών είναι το βασικό προσόν, ούτε μήνας λιγότερο, ούτε μήνας περισσότερο...
Αποδεδειγμένη = πώς;

Τι καταλαβαίνει ο νέος μηχανικός από αυτό το δελτίο τύπου.

Ότι στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, δε θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα ελπιδοφόρο (επαγγελματικά) πεδίο δρασρτηριότητας.
Ότι προσωρινά πάνε χαμένα τα σεμινάρια επιμόρφωσης για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και μαζί χαμένα πάνε και τα δίδακτρα.
Ότι οι προσωρινοί μεγάλοι Επιθεωρητές θα βολευτούν, θα τελειώσουν τις καλές δουλειές και μπορεί να μην περισσέψει τίποτα.
Ότι πάλι θα κυνηγάει τις δουλειές με το δίκανο.

Εν κατακλείδι

Το ΥΠΕΚΑ πάλι αφήνει έκδηλες ασάφειες σχετικά με το ζήτημα των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και υπό την πίεση της ΕΕ καταφεύγει σε ημίμετρα. Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί τέθηκε προυπόθεση η 10ετής εμπειρία με φυσικό επόμενο, πρακτικά, να ακυρώνεται κάθε επιμορφωτική διαδικασία επι του θέματος. Από που προκύπτει αυτό; Δηλαδή 5 χρόνια εμπειρίας δεν είναι αρκετά; Ή στον αντίποδα, γιατί να θεωρούνται αρκετά τα 10 και όχι τα 15; Ένα άλλο ερώτημα είναι το πώς ελέγχεται η αντίστοιχη επαγγελματική ή επιστημονική πείρα. Και, τέλος, γιατί να είναι πάλι "στην απ' έξω" οι νέοι μηχανικοί; Τι θα πρέπει εν τέλει να κάνουν, τηλεμαραθώνιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες και συ...