Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Όταν το θρίλερ είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Τα αστυνομικά θρίλερ μυστηρίου και διαπλοκής μου αρέσουν. Ειδικά όταν πρόκειται για σενάριο "βασισμένο σε αληθινά γεγονότα", με συναρπάζουν. Περί... σεναρίων είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση - Οι Blomkvist γύρω μας.
Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποιά να είναι άραγε τα πραγματικά γεγονότα στα οποία μπορεί να βασίζεται ένα πετυχημένο σενάριο;
"Based on true events" σου πετάει στην αφίσα και στο trailer ο σκηνοθέτης, αινιγματικά.
Βρήκα λοιπόν ένα καλό και επίκαιρο παράδειγμα πραγματικών γεγονότων που θα δώσουν "τροφή" στο σκηνοθέτη του μέλλοντος, να γυρίσει μια ταινία που, στο μέλλον θα ρίξει φως σε γεγονότα του παρελθόντος και οι θεατές θα πέσουν από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις. Και αυτό, επειδή στο παρόν, τα γεγονότα αυτά μένουν στη σκιά.

Είναι γνωστό, ότι δημοσιογραφοι - ερευνητές, όσο σκαλίζουν την αλήθεια τόσο πιο ενοχλητικοί γίνονται σε κάποιους. Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Βαξεβάνης έχει μπει στο μάτι πολλών, λόγω της συνεχούς του δημοσιογραφικής έρευνας, των συνταρακτικών αποκαλύψεων σχετικά με τον κοινωνικό και πολιτικό βίο του τόπου -με αποκορύφωμα τη λίστα Λαγκάρντ-, αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τραπεζιτών και πολιτικών.
Ενέδρα κατά της ζωής του είχε καταγγείλει πριν μισό χρόνο περίπου, ωστόσο, πέρα από το διαδίκτυο, το θέμα προβλήθηκε κατά το δοκούν των αφεντικών των ΜΜΕ. Το γεγονός περιγράφεται στο άρθρο με τίτλο "ΕΝΕΔΡΑ", στην ιστοσελίδα "Το Κουτί της Πανδώρας" - διαβάστε για να σχηματίσετε την αρχική εικόνα, σχετικά με ένα σχέδιο πολυδιάστατης εξόντωσης.
Πολυδιάστατη εξόντωση: επαγγελματική, ηθική, κοινωνική και τέλος, φυσική. Όχι μόνο του Βαξεβάνη, μα και άλλων ατόμων, όχι τυχαίων, όπως ο Τάσος Τέλλογου και ο Βασίλης Χήτος.
Τα γεγονότα, λοιπόν, που συνθέτουν το σενάριο, τα αποκαλύπτει μια γυναίκα που είχε ρόλο στο σχεδιασμό. Δε θα σας το χαλάσω με spoilers, μόνο θα σας πω, εισαγωγικά, ότι το σενάριο έχει απ' όλα: πλαστογραφήσεις, χρήμα, ναρκωτικά, international πράκτορες, δημοσιογράφους, τραπεζίτες και σκοτεινές bussiness.
Παρακολουθήστε με σύνεση. Και έπειτα, προβληματιστείτε.
Προφανώς, δε θα δούμε ποτέ τίποτε σχετικό με όλα αυτά, στα καθωσπρέπει δελτία των 20:00. Αλλά, μπορεί να τα δούμε σε ένα ωραίο αστυνομικό θρίλερ, μετά από 30 χρόνια. Ένα θρίλερ που γυρίζεται αυτήν τη στιγμή, γύρω μας.


Μ' αυτά και μ' αυτά, θα βάλω πάλι να δω τις περιπέτειες του Blomqvist. Ή το Michael Clayton.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες και συ...